pastas, wine, red wine

Jakie winno powinno pić się do obiadu?

W niektórych krajach tradycja picia alkoholu do obiadu jest bardzo długa, w szczególności jeśli chodzi o wino. Zwyczaj ten jest najczęściej kultywowany tam, gdzie wino wyrabia się samodzielnie i gdzie tych winnic jest naprawdę sporo- a więc na przykład we Włoszech. Wybierając się do tego kraju warto poczytać trochę o tym, w jaki sposób Włosi spożywają wino, o jakich porach, a także z czym i w jaki sposób je łączą z różnymi potrawami. Dobrze dobrane wino zdecydowanie pomaga podkreślać smak serwowanych dań, co za pewne dla nikogo nie jest zbytnio zaskakujące. Aby wino przez długi czas zachowało swój niepowtarzalny smak- powinno leżakować, co w praktyce oznacza, że musi być przechowywane w zacienionym i chłodnym miejscu w pozycji leżącej. Jeśli natomiast chcemy dane wino zaserwować do posiłku- można umieścić je w lodówce na parę godzin przed podaniem tak, aby zdążyło się dobrze schłodzić.

A jakie wino do obiadu będzie najlepsze?

Wyróżniamy wina białe, różowe i czerwone, a także wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Na smak wina w dużej mierze wpływa jakość zbiorów, a także sposób jego wytwarzania, czyli receptura. Wina mogą być więc dobrze zbudowane i ciężkie, ale też świeże, delikatne i aromatyczne. I tak, można stworzyć pewien podział, co do tego, jakie wina powinny być serwowane do jakich rodzajów potraw:

– Wina białe- sprawdzają się do dań świeżych i delikatnych, takich, które zawierają w sobie warzywa sezonowe, cytrusy czy grzyby. Dobrze będą współgrały z sałatkami, a także z potrawami z drobiu, wieprzowiny czy jagnięciny. Ten rodzaj wina można też podawać do dań rybnych, chociaż w tym przypadku równie dobrze może się sprawdzić wino różowe.

– Wina różowe- idealne do dań z wołowiny czy sarniny, owoców morza, a także do dań wędzonych i grillowanych.

– Wina czerwone- również mają swoją specyfikę i nie do każdej potrawy będą odpowiednie. Spokojnie możemy jednak podać je w momencie, kiedy na talerzu goszczą różnego rodzaju potrawy wykonane na bazie ziemniaków- czy to ziemniaki puree, pieczone ziemniaki czy smażone frytki. Wino czerwone bardzo dobrze komponuje się także z sosami o śmietanowej bazie i kremowej konsystencji, a także będzie odpowiednim dodatkiem do rozmaitych serów. Sprawdzi się do dań pikantnych, wyrazistych i ostrych, a także takich, które zawierają w sobie bardzo aromatyczne przyprawy jak cynamon, kmin czy szafran. W końcu, ten rodzaj wina dopasuje się do obfitych i bardzo słodkich deserów w postaci ciast i tortów.

Jak więc widać, wina można w dość intuicyjny sposób podzielić tak, aby swoją specyfiką pasowały do specyfiki danej potrawy. Dzięki odpowiedniemu dopasowaniu wina do potrawy można uzyskać naprawdę spektakularny i niezapomniany efekt. Tym samym można spojrzeć na wino nie jako na trunek spożywany solo, a jako element całości, bez którego posiłek nie byłby już taki smaczny. Jest jeszcze jedna zasada, którą dobrze jest zapamiętać, gdyż znacznie upraszcza sprawę- czerwony sos potrawy będzie pasował do czerwonego wina, a biały sos do wina białego.