pizza, food, italian

Włoskie dania tworzone z prawdziwą pasją

Trzeba przyznać, że włoska kuchnia jest jedną z najbardziej znanych na całym świecie. Została tak spopularyzowana, że czasem nawet nie zastanawiamy się nad tym, że dania, które spożywamy faktycznie pochodzą z Włoch, a już tak bardzo zdążyły wrosnąć w naszą kulturę i w nasz sposób odżywiania się. Warto jednakże zwrócić także uwagę na to, że wiele dań kuchni włoskiej zyskuje innych charakter w kraju, w którym są przygotowywane. Każdy bowiem może wziąć pomysł, ale zrealizować go po swojemu. Tymczasem, zawsze możemy odnieść się do tradycyjnej włoskiej kuchni i spróbować przygotować te jakże popularne dania dokładnie w taki sposób, w jaki wykonuje się je Włoszech od pokoleń. Na pewno jest to ciekawe wyzwanie do zrealizowania dla tych osób, które lubią gotować i lubią eksperymentować ze smakami.

Pizza, ale trochę inna od tej, którą znamy z Polski

Polskie pizze zazwyczaj są bardzo ciężkie, naszpikowane serem i dodatkami. Tymczasem włoska pizza jest lekka i tak naprawdę tym, co w niej najistotniejsze jest ciasto. Powinno być puszyste i chrupiące. Ser nie powinien przykrywać wszystkich składników, w przypadku których Włosi zazwyczaj ograniczają się do dwóch lub trzech różnych. Pizze można z powodzeniem zjeść na obiad, ciężko jednak o to, aby w tradycyjnym, włoskim przepisie była ona przykryta grubą warstwą keczupu lub sosu czosnkowego. Może natomiast pachnieć ziołami, w które włoska kuchnia jest naprawdę bogata. Do pizzy można też dodać rukolę. Dzięki temu zyskuje ona świeży i lżejszy charakter.

Makaron na tysiąc sposobów

Makaron z sosem z mięsa mielonego, tradycyjna carbonara z boczkiem, makaron z pesto. Lasagne, a także makaron nadziewany tortellini. Zdecydowanie, Włochy są prawdziwym królestwem makaronów, które jednak najlepiej jest wykonywać samodzielnie, bezpośrednio przed podaniem. Makaron nigdy nie powinien być ugotowany do całkowitej miękkości, powinien być al dente. Tak naprawdę, najlepsze włoskie dania z makaronem często mają w sobie jedne z popularniejszych tutaj warzyw- pomidory, czy to w formie sosów czy w formie pomidorków koktajlowych wrzuconych do pesto czy innego sosu. Ze względu na położenie Włoch, z łatwością w tym kraju można też spożywać świeże i naprawdę bardzo smaczne owoce morza, które świetnie komponują się ze świeżymi makaronami.

Deser, który ma działanie pobudzające

Takie właśnie jest tiramisu- deser będący kombinacją bardzo kalorycznych składników, ale też ciasto, które naprawdę może pobudzić nas do działania- wykorzystywane w nim biszkopty zostają bowiem mocno nasączone kawą. Dodatkowo, w tiramisu znajdziemy też ser mascarpone, a także posypkę kakaową z wierzchu.

Innym, jakże popularnym we Włoszech deserem jest Panna Cotta. Przyjmuje bardzo charakterystyczną formę, która odrobinę przypomina odwróconą babeczkę, a to za sprawą foremki, w jakiej się taki deser wykonuje. Powstaje on ze śmietany, żelatyny oraz cukru, a za aromat służy tutaj wanilia. Zazwyczaj, deser ten podawany jest wraz ze świeżymi owocami sezonowymi. Panna Cottę można też polać sosem owocowym.