O czym należy pamiętać wybierając piec kuchenny

Czym są i do czego służą piece kuchenne / piecokuchnie

 

Piec kuchenny (inaczej piecokuchnia) to urządzenie dwufunkcyjne, które z jednej strony pomaga ogrzewać mieszkanie i wodę, a z drugiej może służyć do termicznej obróbki pożywienia.

Piece kuchenne wykorzystują paliwo stałe (węgiel, brykiet, groszek węglowy, drewno) do ogrzewania. Piecokuchnie wyposażone są w płytę (np. żeliwną), na której można gotować, smażyć, podgrzewać potrawy. Spalane paliwo dzięki podłączeniu pieca kuchennego do systemu ogrzewania domowego zapewnia także ciepło w mieszkaniu.

W zależności od rodzaju i wielkości piecokuchni, urządzenie może pozwolić na ogrzanie mniejszej lub większej powierzchni.

 

Na co zwracać uwagę wybierając piece kuchenne

 

Istnieje kilka cech na które warto zwracać uwagę przy wyborze pieca kuchennego. Przede wszystkim powinniśmy mieć jasność czemu głównie piec ten ma służyć i na czym nam najbardziej zależy (wygoda w przygotowywaniu pożywienia (1 lub 2 pola grzewcze), moc grzewcza).

Piecokuchnie różnią się wielkością, sposobem wykonania i materiałem z którego są wykonane, dlatego wybierając piecokuchnie dobrze jest sprawdzić jak i z czego są wykonane, tak by mieć jasność na ile dany piec kuchenny będzie sprawny i wydajny.

Piece kuchenne różnią się mocą nominalną, która może wynosić od kilku do kilkunastu kW i dawać możliwość ogrzania pomieszczenia wielkości od kilkudziestu do nawet 200m2.

Wydajność pieca kuchennego może osiągać ok. 60 – 80%, dlatego wybierając produkt dla siebie warto sprawdzić jakimi parametrami wydajności charakteryzuje się dana kuchnia.

Ważnym czynnikiem wpływającym na wybór może być rodzaj paliwa, które można wykorzystywać w piecokuchni. Niektóre produkty dozwalają na wykorzystywanie jedynie drewna, w innych można także korzystać z węgla, brykietu, torfu, etc.

Innymi parametrami, które warto brać pod uwagę przy wyborze piecokuchni są: ciśnienie wody w kotle, pojemność wody w kotle, maksymalna długość drewna do użycia, czas spalania paliwa, pojemność komory spalania paliwa, minimalny ciąg kominowy, rozmiar czopucha, wymiary produktu, obecność lub brak miejsca na grzałkę elektryczną.

Ponadto, przy wyborze piecokuchni warto też sprawdzić jaką długość gwarancji oferuje producent, dostępność części zamiennych, możliwość serwisowania urządzenia, względy  estetyczne, dopasowanie do wystroju wnętrza i cenę.