Założenie spółki w Hiszpanii w branży gastronomicznej – to trzeba wiedzieć

Wielu obcokrajowców, w tym również Polaków, zastanawia się nad taką inwestycją jak założenie spółki w Hiszpanii w branży gastronomicznej. Za taką decyzją stoją często chęć obcowania z kuchnią hiszpańską, będącą bardzo ważną częścią kultury tego pięknego śródziemnomorskiego kraju. Polacy czasami chcą też podzielić się polskimi smakami z mieszkańcami Hiszpanii.

Oto kilka najważniejszych kwestii, o których trzeba wiedzieć zakładając spółkę w Hiszpanii w branży gastronomicznej i nie tylko. Podpowiadamy, jakie są rodzaje spółek w Hiszpanii, na co powinni się przygotować obcokrajowcy, którzy chcą prowadzić działalność w tym pięknym kraju położonym na Półwyspie Iberyjskim oraz co można zrobić, aby założyć w Hiszpanii przedstawicielstwo lub oddział spółki z innego kraju, np. z Polski.

Założenie spółki w Hiszpanii w branży gastronomicznej – informacje dla obcokrajowców

Polacy, podobnie jak inni obcokrajowcy, często zastanawiają się nad założeniem spółki w Hiszpanii w branży gastronomicznej. Dobra wiadomość jest taka, że oprócz tego, że jest to możliwe, to również takie podmioty gospodarcze – spółki w Hiszpanii – traktowane są na dokładnie takich samych zasadach jak spółki zakładane przez obywateli tego śródziemnomorskiego kraju. Chodzi tu zarówno o samo zakładanie działalności wraz z różnego rodzaju kwestiami prawnymi, jak również o wszelką pomoc publiczną. Założenie spółki w Hiszpanii, np. w bardzo popularnej branży gastronomicznej, zwykle potrwać może nie więcej niż 4 do 5 tygodni. Do tego warto dodać, że minimalny wymagany kapitał do założenia spółki w Hiszpanii wynosi 3000 EUR, natomiast stawka podatkowa w Hiszpanii to 25%.

Założenie spółki w Hiszpanii w branży gastronomicznej – jakie są rodzaje spółek?

Przedsiębiorcy, którzy chcą zainwestować w założenie spółki w Hiszpanii w branży gastronomicznej (ale też w różnych innych branżach) mają do wyboru kilka rodzajów spółek w tym kraju:

  • Sociedad Limitada  (en. Limited Company in Spain) – SL, czyli hiszpański odpowiednik spółki z ograniczoną odpowiedzialnością;
  • Sociedad Limitada Nueva Empresa – SLNE, to spółka z ograniczoną odpowiedzialnością nowe przedsiębiorstwo;
  • Sociedad Anónima – SA, odpowiednik spółki akcyjnej;
  • Sociedad Comanditaria – SC, czyli spółka komandytowa.

Założenie spółki w Hiszpanii w branży gastronomicznej jako oddział lub przedstawicielstwo

Inną opcją  na założenie spółki w Hiszpanii w branży gastronomicznej, ale też i w innych gałęziach gospodarki, to otwarcie oddziału lub przedstawicielstwa spółki zarejestrowanej w innym kraju, np. w Polsce. To często wybierane rozwiązanie przez zagranicznych inwestorów pragnących prowadzić swój biznes w tym pięknym śródziemnomorskim kraju. Aby założyć oddział lub przedstawicielstwo polskiego przedsiębiorstwa na terenie Hiszpanii, należy oprócz wpisu do Rejestru Handlowego w Hiszpanii, przedstawić przetłumaczone i zalegalizowane dokumenty, potwierdzające istnienie spółki w danym kraju, np. w Polsce. Nie można też pominąć takich kwestii jak: aktualny statut, a do tego skład zarządu i umowa o założeniu filii.